ATENCIÓ A L’ESQUENA DELS TEUS FILLS: L’ESCOLIOSI


L’escoliosi és una deformació que pateix la columna vertebral que si no es tracta, va agafant protagonisme curvant-la cada vegada més, augmentant els graus de deformació.

Dividim la columna en zona alta o cervical , mitja o dorsal i baixa o lumbar i totes elles tenen unes curvatures fisiològiques naturals.


Llavors… quines curvatures ens han de preocupar?

Les curvatures que veiem quan ens posem de perfil ( lordosi per cervicals i lumbars, i cifosi per dorsals ) son naturals i per tant no ens han de preocupar.

Només haurien de ser motiu de preocupació si son molt exagerades (hiperlordosi o hipercifosi) o si no es veuen i es percep la columna més recta (rectificació), però això és un altre tema…

Les curvatures problemàtiques de l’escoliosi es veuen amb la persona de front o d’esquena.  A simple vista es pot observar una espatlla o maluc més alt que l’altre i com l’esquena està desplaçada cap a un costat.

La deformació que es pateix en l’escoliosi és una torsió lateral o inclinació de la columna cap a un costat donant forma de “C” si és simple  o de “S” si és escoliosi múltiple a més d’una rotació de les vertebres sobre si mateixes (sobre un eix vertical).

Aquestes deformacions fan que les vertebres s’encunyin cap al costat còncau, podent provocar estenosis o atrapaments d’arrels nervioses, arterials o venoses . Això pot provocar que els teixits no s’oxigenin prou i estiguin mal inervats donant sensació de formigueig, punxades, cremor… L’encunyament pot ser causant de protusions o hernies discals per el trencament de les fibres del disc vertebral.


Detonants que poden fer sospitar que el teu fill/a pot tenir escoliosis

  • Es queixa sovint de mal d’esquena.
  • Al seure observes que adopta postures poc ergonòmiques: s’inclina cap a un costat, posa el peu sota el cul…
  • Quan està de peu es veu una espatlla més alta que l’altre i el maluc també es percep desequilibrat.
  • Estirat/da boca a munt les costelles d’un costat es poden veure més elevades que les de l’altre.


Què pots fer?

  • Posar-te en mans d’un fisioterapeuta professional o osteòpata t’ajudarà a detectar l’escoliosi i a tractar-la.
    Cal tenir en compte que l’escoliosi no és reversible però es pot millorar la simptomatologia, reduir les tensions creades i prevenir l’empitjorament . Com més aviat es detecti el problema per a ser tractat millor, sobretot en edat de creixement.
  • Demanar al teu doctor/a una radiografia per detectar-ne el grau
  • Fer els exercicis específics que et recomani el terapeuta, o un especialista en pilates, i nedar també sota supervisió.

Si el teu fill/a sovint pateix dolors a l’esquena o sospites que pot tenir escoliosi, posa’t en contacte amb mi per telèon o whatsapp al 605 134 667.

Fisio Indira – INDIRA SALVADOR

Salut i Benestar del cos.
Avalada per més de 15 anys d’experiència professional.

 

 

Etiquetes: , , , ,

Comentaris & Respostes

Comentaris tancats.