LES CICATRIUS POST QUIRÚRGIQUES


bloc cicatriu

 

El cos queda marcat per sempre en una intervenció quirúrgica. El bisturí, el làser o altres estris quirúrgics deixen la seva empremta: la cicatriu.

Després d’una operació la cicatriu fa el seu propi procés de recuperació durant el qual el teixit es reorganitza i reconstrueix per tal que la cicatriu quedi ben tancada. El que moltes vegades ens passa per alt és que aquesta marca  externa i visible a la pell va més enllà de la superfície i s’endinsa en capes més profundes del cos, creant el que anomenem adherències o fribrosi.

ADHERÈNCIA O FIBROSI
El procés de cicatrització és més llarg del que sembla. Quan veiem una cicatriu tancada a nivell cutani hem de tenir en compte que internament continua un xic més enllà. Durant el procés de reorganització del teixit  es creen adherències o fibrosi que poden provocar efectes com:

Pèrdua d’elasticitat del teixit cicatritzant i perimetral.
El teixit queda limitat de moviment impedint una bona oxigenació, la correcta homeòstasi i un bloqueig que afectarà a nivell orgànic i a altres estructures. Ens podem trobar, per exemple, amb una cicatriu per cesària que generi una important lumbàlgia degut a que la seva adherència arriba fins a la zona lumbar.

Hipersensibilitat o disestèsia cutània ( alteració de la sensibilitat ).
Amb els canvis del temps ens podem ressentir de les cicatrius – pot fer una mica de mal, molèsties, picor … – , i notar alteracions de la sensibilitat, com que ens faci angúnia al tocar-la o pel contrari que hi tinguem poca sensibilitat.

Dolor
Les cicatrius fibroses poden provocar brots de dolor local, intern o afectar a altres regions connectades.

Vermellor
Passat el període de correcta cicatrització, la vermellor de la cicatriu és indicador de que està fibrosada i pot portar a efectes secundaris esmentats.

Disparèunia, o dolor en el coit.
Aquest símptoma es degut a les cicatrius de cesària i episiotomies. El dolor de la disparèunia és un dolor molt molest ja que pot generar sensació de cremor, de tall i molta tensió a les parets vaginals que, si no es tracta, pot derivar en vaginisme.

Fisio Indira
Especialitzada en el tractament de les cicatrius post quirúrgiques compta amb Physium Multitherapy per desfer les adherències de la cicatriu, allibera tensions i desactiva  tot el procés que genera dolor, bloqueig i altres simptomes esmentats.

Consulta’ns si tens dubtes!! T’ajudem a sentir-te millor.

Indira Salvador Ribera – El Benestar del Cos
872 266 296
Fisioterapeuta i Quiromassatgista
L’Escala (Girona)

 

Comentaris & Respostes

Comentaris tancats.