S.O.S CICATRIU EN PROBLEMES!


Abans d’entrar a quiròfan has de saber 4 coses sobre les cicatrius que ningú no t’haurà explicat i que son motiu de moltes de les consultes que rebo. Per això he considerat que estaria bé informar del més important sobre les cicatrius, antigues o futures.
Anem a veure punts a tenir en compte que indiquen una cicatriu en problemes que s’hauria de fer tractar:

1.  LA CICATRIU INTERNA CURA MÉS TARD
La cicatriu ha de cicatritzar per dins i per fora.
La part externa es tanca més  de pressa que la interna. Tingues en compte que després de 3 mesos de la intervenció internament encara serà tendre. Hauràs de ser pacient, no fer esforços i si vols practicar exercici, especialment en cas de cesària i episiotomia, haurà de ser de forma progressiva.

2.  TOTA CICATRIU GENERA TENSIÓ
Mentre l’organisme va generant teixit per tancar la cicatriu, aniràs sentint una mica de tibantor o tensió a la zona intervinguda, a vegades pot ser incòmoda. Et recomano que de seguida que et treguin els punts la facis valorar.

3.  LES ADHERÈNCIES
Un punt importantíssim son les adherències que es produeixen a les cicatrius.
Una cicatriu dura i rígida és una cicatriu fibròtica o amb adherències. Quan l’organisme genera col·lagen en massa i de forma desordenada per tancar la cicatriu totes les capes han sigut tallades durant la intervenció quirurgica (pell, múscul, greix, fàscia...) s’adhereixen entre elles.
Si això passa, tenim una cicatriu en problemes. És hora de tractar-la.

4.  PUNTS INFECTATS
Si se t’infecta o se t’ha infectat algun punt, aquest serà un punt fibròtic, segur!
S’ha de tenir en compte a la hora de tractar la cicatriu ja que necessitarà més atenció.

5.  ALERTA AL COLOR
Una cicatriu rosada és una cicatriu sana, una cicatriu vermellosa o morada és signe de una cicatriu amb adherències.

6.  SENSIBILITAT
Una alteració de la sensibilitat també ens marca una cicatriu fibrosada i per tant patològica.
Tant si l’àrea de la cicatriu presenta poca sensibilitat al tacte, sensació d’encartronament, o el contrari, una sensibilitat exagerada, angunia,  una mena de cremor o alguna altre sensació a la pell,  son indicatius de que hi ha un problema que s’ha de tractar.

7.  DISPAREUNIA: DOLOR DURANT EL COIT
L’episiotomia  és una cicatriu al periné que durant el coit pot donar moltes molèsties, dolor o sentir com si ens tallessin per dins, cremor… un munt de sensacions dolorosíssimes que sentim quan tenim la cicatriu fibrosada.

8.  LUMBÀLGIES
Tota cicatriu a l’abdomen pot comportar problemes lumbars a curt, mig o llarg plaç.

9.  UNA BONA VALORACIÓ
Al valorar la cicatriu s’han de tenir en compte els punts anteriors i detectar on son les adherències, la direcció en que està enganxada, profunditat i la mobilitat del teixit  intern i extern.
Sempre que veniu a consulta per una cicatriu, el diagnòstic mèdic que us han donat és que està bé i, per experiència, et puc dir que no és del tot així.
Un consell: No et conformis amb la valoració mèdica.

Aquests 9 punts son molt importants, però també s’ha de saber que:
–  L’edat de les cicatrius no és important
–  Una cicatriu pot donar símptomes tant el primer dia o com una que te uns quants anys.
El cos te tendència a compensar i ho anirà fent durant molt temps fins que  acabi els recursos. Serà llavors quan començaran a aparèixer els dolor i problemes.

Tinguis la cicatriu que tinguis, independentment del temps que faci, fes-la revisar i assegura’t que està com cal.

Al estar especialitzada en tractament i valoració de cicatrius considero que cuidar-les és bàsic i imprescindible per mantenir el benestar i la salut del cos. Malauradament no se li sol donar prou important, per això espero que aquest article et sigui útil .

Fisio Indira –  Indira Salvador
Cicatrius post quirúrgiques

Comentaris & Respostes

Comentaris tancats.