LA CIÀTICA


ciatica

 

La ciàtica és deguda al pinçament del nervi ciàtic.

 

Sol ser causat per una protrusió o una hèrnia discal.

 

El nervi ciàtic és el nervi més gruixut del nostre cos, per fer-te una idea, observa el teu dit polze i l’amplada d’aquest sol coincidir amb la del teu nervi ciàtic; per tant és d’una amplada considerable.

El nervi ciàtic comença a nivell de la 3ª lumbar L3  i junt amb les arrels que surten dels espais vertebrals inferiors l’acaben formant.
Recorre des de L3 ( a la part baixa de l’esquena ) fins els peus a través les diferents bifurcacions i arrels nervioses que parteixen d’aquest nervi principal, el nervi ciàtic.

QUÈ PASSA QUAN EL NERVI QUEDA PINÇAT?
Si el nervi ciàtic queda pinçat o irritat a nivell lumbar genera una radiculopatia a les cames que mica en mica va quedant alterat de manera que també afecta la funcionalitat de les cames.

La simptomatologia pot ser unilateral (a una cama) o bilateral (a les dues).

Pot donar un quadre de dolor punxant i agut a la zona lumbar, gluti i recurrent a les cames.
També es pot produir una alteració de la sensibilitat, formigueig, encartonament , debilitat de cames i una limitació al caminar o per fer senzilles activitats quotidianes degut al dolor.

Com que el recorregut nerviós és extens (de les lumbars fins als peus ),  en funció de l’àrea pinçada o irritada del nervi, afectarà a un zona o altre.  Per exemple, un pinçament o irritació a nivell de la  L3 donaria simptomatologia al terç mig del quàdriceps i gastrocnemi intern.

QUÈ FER SI EM TROBO EN AQUESTA SITUACIÓ?
És important no confondre amb el  sindrome piramidal o falsa ciàtica, un error bascant comú.
Cal un bon diagnòstic amb proves mèdiques com una RMN ( Resonància magnètica ) per valorar el grau en el que es troba l’hèrnia o la protusió.

La fisioteràpia es de gran ajuda per reduir el dolor.
Mentre el metge no consideri que s’ha de passar per quiròfan –en casos greus -, la fisioteràpia ajuda a millorar els estadis de dolor i limitació.
El fisioterapeuta donarà pautes posturals per tal que el dia a dia del pacient sigui més còmode, i evitar mals vicis posturals que empitjoren la patologia.

Fisio Indira – INDIRA SALVADOR

Salut i Benestar del Cos

Comentaris & Respostes

Comentaris tancats.